Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πλαστικών στη θάλασσα;

Σύνοψη

Τα πλαστικά σκουπίδια στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Η λεπτομερή γνώση του τύπου και της κατανομής πλαστικών σκουπιδιών στις θάλασσες μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη παρακολούθηση, έλεγχο και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε αυτήν την ομιλία θα παρουσιάσουμε έξυπνους τρόπους για τον εντοπισμό πλαστικών σκουπιδιών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ξεκινώντας από απλά εργαλεία επεξεργασίας εικόνων και καταλήγοντας σε προηγμένες μεθόδους Artificial Intelligence (AI) προτείνουμε αποτελεσματικούς ανιχνευτές πλαστικών σκουπιδιών. Τέτοιοι ανιχνευτές είναι σε θέση όχι μόνο να κατηγοριοποιήσουν τις εικόνες των πλαστικών αλλά επίσης να εντοπίσουν και να απομονώσουν τα σκουπίδια στην εικόνα. Οι ανιχνευτές πλαστικών σκουπιδιών που βασίζονται σε εργαλεία AI μπορούν να προσδιορίσουν επτά κατηγορίες αντικειμένων: (1) πλαστικά μπουκάλια, (2) κουβάδες, (3) πλαστικά σακούλια, (4) δίχτυα ψαρέματος, (5) πλαστικά καλαμάκια, (6) συσκευασίες τροφίμων και (7) ψάρια. Επιπλέον, αυτοί οι ανιχνευτές μπορούν να λειτουργήσουν σωστά τόσο στη θάλασσα όσο και στις ακτές. Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή των ανιχνευτών σε εκατοντάδες εικόνες πλαστικών σκουπιδιών απόδωσαν ψηλά ποσοστά επιτυχίας π.χ. 90% βεβαιότητας του μοντέλου Bottleneck. Ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα μοντέλα YOLOv3/v4 & YOLACT++ μπορούν να ανιχνεύσουν πλαστικά σε βίντεο σε σχεδόν πραγματικό χρόνο επιταχύνοντας έτσι την διαδικασία ανίχνευσης. Τα βίντεο συλλέχθηκαν από μια κυπριακή παραλία και περιείχαν πραγματικά πλαστικά σκουπίδια στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τέλος, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες από την απομόνωση πλαστικών κατά τη διάρκεια της ανίχνευσης τους, μπορούμε να παρακολουθήσουμε αλλαγές στη γεωμετρία και στο σχήμα τους, γεγονός που μπορεί να διαφωτίσει την εξέλιξη της διάσπασης πλαστικών απορριμμάτων σε θάλασσα και ακτές.

Βιογραφικό ομιλητή

Η Κυριακή Κυλίλη είναι διδακτορική φοιτήτρια στην Ηλεκτρολογία, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Marine & Carbon Lab. Η έρευνα της σχετίζεται με τη δημιουργία έξυπνων ταξινομητών για τον εντοπισμού πλαστικών σκουπιδιών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης έχει ασχοληθεί με την παρουσία, την ανίχνευση και αναγνώριση μικρό-πλαστικών στο νερό. Επιπλέον έχει μοντελοποιήσει την μεταφορά και την τύχη πλαστικών σκουπιδιών στην θάλασσα και τις ακτές. Ως ερευνήτρια, η Κυριακή συμμετείχε στο ερευνητικό έργο με τίτλο PLASTICMED που χρηματοδοτήθηκε από το Universitas Foundation και ασχολήθηκε με τον εντοπισμό και την αναγνώριση μακρό- και μικρό-πλαστικών στην Μεσόγειο Θάλασσα. Η διδακτορική έρευνα της Κυριακής χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Η Κυριακή είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και προπτυχιακού στη Φυσική, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η ομιλία που θα είναι στην Αγγλική θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του WebEx: www.webex.com; Link: https://bit.ly/3on9u93; Meeting #: 137 551 4493; Meeting pass: MrvfBMtP778. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Marine & Carbon Lab: www.carbonlab.eu Ημέρα: Πέμπτη, 5η Νοε., 2020 │Διάρκεια: 12:00-13:00.


Επιπλέον πληροφορίες: https://www.youtube.com/watch?v=4dGF8xNGcYc&feature=emb_title

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *