Από την γεωλογία στην γεωπολιτική των υδρογονανθράκων της Κύπρου

Το Student Chapter SPE/AAPG του Παν. Λευκωσίας σας προσκαλεί στην ομιλία:

Πετρελαϊκά Συστήματα: Μέθοδοι Έρευνας-Παραγωγής Υδρογονανθράκων & Γεωπολιτικές Προκλήσεις και η Περίπτωση της Κύπρου

Σύνοψη

Η παρουσίαση ξεκινά με βασική ορολογία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων και των δυνητικών και προσδοκώμενων πόρων, στα πλαίσια του σταδίου  εκμεταλλευσιμότητος των κοιτασμάτων. Κατόπιν εισέρχεται στην σημασία των πετρελαϊκών συστημάτων και των αναλόγων, τα οποία  είναι οι βασικές προϋποθέσεις ύπαρξης υδρογονανθράκων σε μια περιοχή. Αυτό συνδυάζεται με την εκτίμηση των πιθανοτήτων ανακάλυψης και του ρίσκου της έρευνας. Στη συνέχεια περιγράφονται οι μέθοδοι και η μεθοδολογία έρευνας και παραγωγής Υ/Α, το κόστος των επενδύσεων και το απαραίτητο επιχειρηματικό περιβάλλον για την δραστηριοποίηση των διεθνών εταιρειών.

Στο δεύτερο κομμάτι γίνεται αναφορά στα πετρελαϊκά συστήματα και τα ανάλογα της Κύπρου  και στο τελευταίο μέρος αναλύονται οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ο επηρεασμός της προσπάθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανακαλύψει και να εκμεταλλευτεί τους δικούς της υδρογονάνθρακες. Ο ομιλητής βασίζει την παρουσίαση του στην διεθνή πρακτική και στην δική του εμπειρία η οποία αποκτήθηκε  στην διάρκεια της  υπέρ-τεσσαρακονταετούς  σταδιοδρομίας του στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων.

Βιογραφικό:

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων το 1976 από την Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίων (ΔΕΠ ΑΕ) και κατόπιν τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ και από την οποία ο Δρ Νικολάου αποχώρησε το 2009 από τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή. Έχει επιβλέψει και συντονίσει τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα, την Αίγυπτο, Λιβύη, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο κλπ. Από το 2009 είναι Τεχνικός Σύμβουλος της Εnergean Oil & Gas σε διάφορα έργα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Μάρτιο του 2014 είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου (EYK). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου(AAPG), της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας (ΕΓΕ), του Ελληνικού Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και συνιδρυτής και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Είναι γεωλόγος (1970-1974) και διδάκτορας γεωλόγος πετρελαίων (1982-1986) του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Δήλωση συμμετοχών στο: spe@live.unic.ac.cy

Ημέρα: Παρασκευή, 9 Μαρ., 2018

Χώρος/ώρα: Conf. room 102, Research & Tech. Bld (RTB), 16:30-18:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *